jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Nézz a kosz mögé

k.im | 2011.02.21. 09:20

Kedvelt motívum a nagyvárosokat szürke hangyabolyként ábrázolni, ahol az emberek nem néznek se jobbra, se balra, a cipője orrát bámulva rohan mindenki a dolga után. Pedig nem kell ahhoz turistának lenni, hogy észrevegyük, nemcsak kutyapiszok van Budapest utcáin. Amikor sokat jártam a 7-es busszal, akkor szoktam rá arra, hogy az ablakhoz állok vagy ülök, és felfelé bámészkodom, mert nagyon szép épületek vannak a koszmáz alatt. Ugyanolyan jól elszórakoztat azon gondolkodni, hogy vajon hogyan nézhettek ki ezek a házak eredetileg, belülről, kik lakhattak bennük, mintha valami nagyregényt olvasnék. Ez viszont általában meg is áll itt – ilyenkor jön jól, hogy vannak, akiket ez nálam sokkal jobban foglalkoztat és utána is járnak, sőt, meg is osztják.
Az egyik kedvenc blogom mostanában a 365 buildings. Nagyjából minden napra jut egy-egy budapesti lakóház, amit a szerzője valami miatt érdekesnek talál: mindegy, hogy azért, mert otrombán kirí a környezetéből, vagy azért, mert egy bizonyos építészeti stílus tökéletesen kivitelezett példája. A képekhez tartozó magyarázatok hangneme viszont egyáltalán nem tudálékos és bennfenteskedő, egy laikus is könnyen megérti. Ráadásul szívesen veszi az ötleteket, le lehet adni a rendelést, hogy melyik házak érdekelnének. Remélem, nem marad abba, mint a korábbi hasonló próbálkozások. (A képet is innen kölcsönöztem, a szerző utólagos engedélyével.)


Hasonló remek, bár jóval szűkebb témára koncentráló projektek még:
Budapest Porta -  szépséges kapuk kerületekre lebontva.
365 Budapest - egy srác egy év alatt 1-365-ig gyűjtött össze házszámokat.
Itt ivott Budapest – sörözők, borozók, kocsmák régen és ma.

Nektek van kedvenc budai és/vagy pesti házatok?

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr602668311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása