jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Cet, Dínó és más városi szörnyetegek

k.im | 2011.02.25. 14:04

Arról már írtam, hogy szép régi épületekben nincs hiány Budapesten, de a városképet manapság leginkább a felújítások dúlják fel, nem pedig klassz, modern épületek (azokat szeretik megfúrni, ugye). Ezért is öröm, amikor feltűnik egy olyan figura, mint Szőke Gábor Miklós, és időről időre összerak egy gigantikus szobrot egy forgalmas helyen. A verebek azt csiripelik, most is épp készül valami.
SZGM 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, de már évekkel ezelőtt feltűnt a szobraival, a szélesebb közönség először a Nemzeti Vágta kapcsán hallhatott róla először. Már kiskorában szeretett bütykölni, építeni, összerakni (majd megrongálni) dolgokat, a mai napig ez a fő módszere.

Leggyakrabban falécekből ácsolt állatszobrokat készít: lovakkal és bikákkal kezdte, aztán jött a Cet, a Közraktár projekthez készült 26 méteres bálna szobor, aminek a belsejébe a néző be is mehetett, így a szobor részévé vált. Töltött már meg kastélyparkot a lovaival és épített dinoszauruszt a Gödör mellé. A szobrok, bár nagyméretűek, mégis könnyednek tűnnek a rácshoz hasonló szerkezet miatt. Főleg a ló szobrok voltak emiatt dinamikusak, mintha a vágtázó állatok tényleg csak egy pillanatra lennének kimerevítve.
Másik hatalmas munkája a Dante Konferencia volt: 9 roncsolt dobermann szobor főúri ruhákban egy asztal körül egy hatalmas ketrecben, egyik-másik belsejében motorok, amik időnként fülsiketítő hanggal elindultak. A sztori ennél sokkal komplexebb, Szőke Gábor Miklós egész saját mitológiát gyártott a kutyája, Dante köré, itt meg lehet nézni a danteizmus könyvének lapjait.

Művei már nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is több kiállításon (pl. Milánóban) szerepeltek. Legutóbb bútorokkal állt elő, de úgy hírlik, hogy egy hamarosan nyitó új szórakozóhely udvarán King Kongot építi fel. Nagyon várjuk.
(Képek SZGM Facebook oldaláról, ugyanott még sok-sok kép a műveiről.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr842689911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása