jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Helló, magyar dizájn!

k.im | 2011.03.04. 10:03
Gyakran büszkélkedik azzal a magyar néplélek, hogy mennyi remek elmét és találmányt adott a világnak, úgyhogy itt lenne az ideje, hogy dizájnban is világhírűek legyünk. Az Iparművészeti Múzeumban most nyílt Moholy-Nagy László és Kozma Lajos Ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló tárlata alapján ez pedig egyáltalán nem reménytelen. A két ösztöndíj 35 év alatti tervezőket támogat, akik legizgalmasabb projektjeiket itt mutatják meg.
 
 
Ezen a kiállításon valódi használati tárgyaktól kezdve (háztartási eszközök, járművek) városi térelemeken keresztül anyagkísérletekig (ékszer, dekoratív installációk) sok mindent láthatunk. Vannak egyszerűen hajtással és patenttal összerakható lámpák (Pongrácz Farkas), esztétikusan újragondolt gyógyászati segédeszközök, amit akár sérülés nélkül is viselhetnénk (Juhász Dóra), ha pedig Varga Dávid tervein múlna, olyan padokon üldögélnénk a parkokban, ami a benne lévő ledeknek köszönhetően képes kompenzálni a hőérzetünket: minél hidegebb van, annál vörösebb a fénye, hogy melegebbnek érezzük az időt, és fordítva.
 
 
A textil és ruha szekciót éreztem sajnos a legerőtlenebbnek: sem az ötletek, sem az anyagok nem voltak igazán meggyőzőek. Személy szerint a porcelán alapú dolgok tetszettek a legjobban. Boldizsár Zsuzsa szuvenír tányérkollekciót tervezett, és bár a népi motívumokat sokszor, sokan nagyon csúnyán abuzálták már, ő elég jól oldotta meg. Szuperhasznosak lennének bármelyik notórius növénygyilkos lakásában Simon Viktória edényei is, amik nemcsak dekoratívak, de ráadásul amiatt sem kéne aggódni, hogy csak kéthetente jut eszünkbe virágot locsolni, mert ezek tárolják és adagolják a nedvességet.

Mindenképpen érdemes rászánni az időt ezekre a munkákra, egyrészt mert teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy a dizájn nem valami ködös, ijesztő, hanem nagyon is kézzelfogható dolog. Másrészt pedig azért, mert lehet, hogy hamarosan még többet fogunk ezekről a fiatalokról hallani vagy egyenesen beverekszik magukat a hétköznapjainkba. (Néhány kép itt.)
 
A Moholy-Nagy László és Kozma Lajos Ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása (Április 3-ig)
Iparművészeti Múzeum
IX., Üllői út 33-37.

(Ha Vodafone-os vagy, nézzétek meg a kiállítást  ketten egy jegy áráért kedden! Részletek a Vodafone Kedd oldalán.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr812707827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.04. 17:20:00

hú, az a keresztszemes (kalocsai? gyergyói?) tányér nagyon bejön.

elfogadnék egy készletet simán.

remélem lehet majd kapni is valahol.

baliquez 2011.03.04. 23:15:41

IMHO katasztrofális felhozatal, bár lehet hogy az eredetiség nem merült fel mint igény, akkor csak gyér.

magyar bucó 2011.03.05. 06:31:10

"Jól manőverezhető, szabadpályás turisztikai- és kommunális felhasználású környezetbarát jármű"

Izé, ezeket miből lehet tudni? Mert rajzoltak egy kisbuszt, de miből gondolják, hogy jól manőverezhető és környezetbarát? Esetleg ezek náluk egyszerű hívószavak?

www.flickr.com/photos/moholy_kozma_osztondij_2010/5473872554/lightbox/
süti beállítások módosítása