jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

A szó a közönségé

k.im | 2011.03.07. 13:27

Az átlagnál többet járok színházba, egy irányzat viszont még így is minden alkalommal zavarba tud hozni, ez pedig a kísérleti színház, amiről képtelen vagyok eldönteni, hogy szeretem-e. Nagy színházaknál nem láttam még ilyesmit itthon, de fiatal társulatok gyakran kísérleteznek azzal, hogy felborogassák a színjátszás és befogadás merev szabályait és szokásait.
Gyakori módszer például, hogy bevonják az előadásba a közönséget, mert valljuk be: az, hogy a nézősereg csendben ül, majd a darab végén illedelmesen tapsol, nem kifejezetten részvétel és nem is garancia a tényleges tetszésre, sem arra, hogy bármi megmarad az belőle. Sokszor viszont már az is elég valamilyen komolyabb hatás eléréséhez, hogy kényelmetlenül közel jön a színész vagy túlságosan szuggerál.


A Krétakör nevét gondolom mindenki ismeri, évekkel ezelőtt őket kiáltották ki az egész zászlóshajójának. Én csak a hamlet.ws című előadáson voltam, ott az volt a trükk, hogy egyrészt minden szerepet három férfi színész játszott felváltva, ráadásul ezek cserélődtek, úgyhogy extra figyelmet igényelt a nézőtől, hogy ne vessze el a fonalat. Időnként dalra fakadtak vagy beatboxolni kezdtek, a közönségbe ültek és hozzájuk beszéltek, mintha ők is a dráma szereplői lennének, máskor valamelyik random néző kezébe adták a szövegkönyvet, hogy olvassanak fel belőle. A Frenák Pál Társulat egyik előadásán pedig a táncosok egy adott ponton elkezdtek körbe járni a nézők asztalainál és felkérték őket lassúzni. Mivel nagyjából sejtettem, mire lehet számítani, nem lepődtem meg, de így is furcsa volt egy kicsit, és arra sem tudom, mit szóltam volna, ha beleivott volna a poharamba az egyik szereplő. Az ilyen darabok után viszont gyakran ott lehet maradni beszélgetésre az alkotókkal, úgyhogy a felmerülő kérdésekre, hogy mit miért csinálnak, spekulálás helyett választ is kaphatunk.
Igazából annak ellenére is fontosnak tartom ezt a vonulatot, hogy kicsit még mindig idegenkedem tőle: önreflexióra és gondolkodásra késztet, sokkal erősebben, mint a hagyományos színház, a lényeg pedig ugye ez lenne ott is.

Ha ilyen élményre vágytok, ezek az előadások lesznek legközelebb:

Krétakör: hamlet.ws - Március 22. 19:00, MU Színház (infók itt)
HOPPart Társulat: Szörprájzparti - Március 29-30. 20:00, Trafó Kortárs Művészetek Háza (infók itt)

(Fotó: Erdélyi Mátyás, a MU Színház oldaláról.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr182718202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása