jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Lefejezett emberek egy Markó-festmény miatt

jokuti | 2011.05.03. 18:00

Május 6-tól látható egy érdekes kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, Markó Károly és köre címmel. Az egész világról érkeznek haza Markó fontos művei, köztük olyanok is, amelyeket soha nem lehetett még látni itthon sem, külföldön sem. Mexikóból például négy bibliai témájú festmény, amik a San Carlos múzeum gyűjteményéből érkeztek meg a kiállításhoz. Az eseménnyel kapcsolatban a MNG hivatalos fotót is közzétett, amin éppen az egyik Markó-festmény, az 1854-es A törvénysértés szállítás utáni állapotát vizsgálják a kicsomagoláskor Budapesten. De hogy egy képzőművészettel foglalkozó intézmény hogy tehet közzé ilyen kompozíciójú fotót, lecsapott fejekkel, az számomra örök rejtély marad...

 

A kiállítást persze ettől függetlenül érdemes megnézni. Ha valakinek nem ugrana be elsőre, ki is Markó Károly, egy kis segítség: klasszicista tájképfestő a XIX. század első feléből, a magyar tájképfestészet megteremtője. Érdekessége, hogy már életében sem számított modernnek, sokkal inkább konzervatívnak, nyilván ezen az azóta eltelt 150-200 év sem sokat segített... (Még több infó a Wikipédián.)

Virtuálisan is élvezhető egyik fő műve óriási felbontásban itt.

Magyar Nemzeti Galéria
www.mng.hu

Persze ha már úgyis ott jársz, akkor érdemes megnézni Munkácsy: Krisztus-trilógiáját is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr582875400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redwolf 2011.05.04. 12:49:14

Teljesen másra számítottam, amikor idekattintottam: bedőltem a bulvárhírnek. Vihar a biliben, ahogy szokták mondani: hogyan lehet lefotózni egy asztalra lerakott képet úgy, hogy a hátul állók is teljesen benne legyenek? Talán halszem optikával, akkor meg minden torz. Vagy talán a hátul állók írtak be? Ez legyen a mai nap legnagyobb híre.
süti beállítások módosítása