jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Furcsa szögből, árnyékban (Lucien Hervé 100)

k.im | 2010.12.28. 13:11

Lucien Hervének, úgy emlékszem, láttam már egy másik kiállítását évekkel ezelőtt. Rémlett az is, hogy magyar származású, meg hogy elég híres, de ennél többet ha keresztre feszítenek sem tudtam volna hirtelen mondani róla. Úgyhogy pont kapóra jött a Szépművészeti Múzeum Lucien Hervé 100 című tárlata, amit születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek, abból a 100 válogatott fotóból, amit a múzeum nemrég megvásárolt a hagyatékából. Persze nem akartam teljesen fogalmatlanul elindulni, ezért megejtettem egy Google és Wikipedia gyorstalpalót, hogy tudjam, mégis mire számítsak. Azért nem teljesen ugyanaz a lelkiállapot kell tájképekhez, metsző riportfotókhoz vagy épp szívszaggató portrékhoz.

Kiderült, hogy egyikről sincs szó, Lucien Hervé ugyanis főként építészeti fotóival vált ismertté. Viszont pont ez a megtévesztő skatulya az, ami miatt kifelejtik a leghíresebb magyar származású fotósok sorából, pedig neki is ott lenne a helye Moholy-Nagy László, Brassai, André Kertész, Robert Capa és Martin Munkacsi mellett.



 

Az életéről most csak röviden, akit érdekel, keressen rá, dokumentumfilm is készült. Maradjunk annyiban, hogy az Elkán László néven született hódmezővásárhelyi fiú kalandos dolgokon esett át (művésznevét a francia ellenállásban szedte össze), míg végleg kikötött a fényképezésnél. 1949-ben ismerkedett meg Le Corbusier-vel, aki a XX. század egyik legjelentősebb építész-zsenije volt. Miután Hervé már találkozásuk első napján 650 képet készített, az elszántság láttán Le Corbusier felvette saját fotográfusának és ez 16 évig így is maradt. Emellett Hervé más világhírű építészekkel is dolgozott, például Marcel Breuerrel és Walter Gropiussal. De ugyanúgy szívesen fényképezte a környezetét, az ismerőseit és absztrakt témákat is.



 

Hervé fotóit sok esetben nem lehet első blikkre megfejteni, és néha át is ver, mintha nem fényképet látnánk. Legfőképpen azért, mert mesterien használta a fény-árnyék kontrasztot és mert szigorú geometriai formákba rendezte témáit. Az épületeket sem hagyományos módon ábrázolta, hanem felnagyított részletekben, furcsa szögekből, mindig nagyon komolyan megkomponálva.

Az Eiffel-toronyról készült képeken például maga a torony látszik legkevésbé, annál inkább az árnyéka, vagy alatta a hangyányi emberek. Személyes kedvencem a Hajnali kávé volt, ahol a teljesen sötét képen csak két apró fehér folt világít: az egyik a Hold, a másik egy szobából kiszűrődő lámpafény. Vagy említhetném azt, ahol a kép tetején látjuk a lábakat, az alján pedig egy pocsolyából tükröződnek vissza a hozzájuk tartozó fejek.

Igazából az építészeti fotóknál derült ki, milyen kevés is száz kép egy életmű-kiállításhoz: ha volt a tárlatnak hiányossága, akkor az, hogy tényleg jó lett volna egy-egy híres épületről hosszabb sorozatokat is látni. De fotókat normálisan elmesélni úgysem lehet, inkább menjetek és nézzétek meg.

A kiállítás január 23-ig látogatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr232542689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2010.12.28. 15:22:22

8 éves koromban jobbakat lőttem

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.28. 18:46:27

Hervé mindig jó fotós volt és ugyanúgy sztárolták/sztárolják, mint az említett társait. Kiváló bizonyíték erre a cikkben hivatkozott és reklámozott kiállítás.

Egyébként mi ez az új blog? Még csak 2 poszt, 2 nap alatt, de mindegyik Index-címlapon! Pedig csak egy-egy kiállítást reklámoznak, azt is elég vérszegényen. Így működik ma már az Indexnél, elég csókosnak lenni? Vagy egy fizetett Vodkafon promóció az egész?

hallari 2010.12.28. 19:36:56

@bestpixel: Szerintem az utóbbi... :) Már amikor a Vodafone emblémát megláttam, erre gyanakodtam. A kissé hivatalosnak, néhol száraznak tűnő szöveg alapján pedig szinte biztosra veszem. Egy normál blog ennél jóval több érzelmi húrt pendít meg az írójában - hiszen a sajátja, a véleményét tükrözi, mondhatni "gyereke" a blog, a saját gyerekével pedig mindenki elfogult...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.28. 20:25:50

@hat után: Olvastam még tegnap a kezdő cikket, pont ezért kérdeztem, amit.
Össze is foglalom az információkat, s mivel semmi újat nem tudtam meg tőled, marad az eredeti verzió: egy index-csókos társaság (vagy személy – nem tudni, mert névtelen mindenki) és a vodkafon közös pénztermelőjét látjuk és olvassuk. Mindezt a hangzatos kultúra szó mögé bújtatva, no és persze az amúgy is nagyon ritka programajánló tematikával ötvözve.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.28. 20:31:09

Ja, persze, sok sikert!
Csak aztán az ajánlataitokat a minőség szó jellemezze – hogy finoman fejezzem ki magam.

gunfight · http://topcomment.blog.hu 2010.12.28. 21:36:07

@phaszfej: phaszfej :)
nekem nagy kedvencem. minden képe a kontraszt és a kompozíció remeke.

hat után 2010.12.28. 21:43:12

@bestpixel: bocs, nem kikerülni akarjuk a kérdéseket, csak azt reméltem, sikerült összeszednünk előre a válaszokat, mivel olyanokat kérdeztél, amikről feltételeztük előre, hogy - tök jogosan - kérdések lesznek. Ezek szerint nem sikerült :)

Nincsen titok vagy csókosság: ez egy vállaltan, leírtan és a logóval is jelzett módon támogatott blog. Más hasonló blogokhoz hasonlóan fizetett tartalomként jelenik meg az Index-címlapon, a mezei civil blogoktól elválasztott részben.

Az első hetekben különböző szerzőkkel próbálgatjuk, ki milyen fogást talál a témákon (pont azért, hogy ne az egyen-programajánlókat gyártsuk újra, mert az tényleg van, személyes, sztorizós, nem sznobkodós, érdemben kedvcsináló kultúrblog viszont nincs). Aztán akikről úgy érezzük, hogy a leginkább ráérez és a legjobban fogadják, az nagyjából kötetlenül írhatja a blogot, amíg világ a világ.

Szóval nyilvános kísérletezés van, úgyhogy köszi minden visszajelzést, mert hasznosak.

(És nem, telefonhirdetés nem lesz ;))
süti beállítások módosítása