jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Két kerékkel Afrikában

k.im | 2011.03.11. 09:36

Amikor a Holdra is mennek turisták, már nincs felfedezetlen pontja a Földnek és hátizsákos utazók lepik el Ázsiát, akkor valahogy nem tűnik olyan nagy számnak az, ha valaki biciklivel indul el, hogy bejárja Afrikát. Sokkal extrább lesz a történet viszont, ha megtudjuk, hogy valaki erre majdnem száz évvel ezelőtt vállalkozott. Kazimierz Nowak lengyel utazó volt, aki a világon elsőként indult neki, hogy kerékpárral, egyedül járja be Afrikát. A Lengyel Intézetben most az ő fényképeiből látható egy válogatás.

Nowak a nem túl jól fizető hivatalnoki munkáját cserélte le arra, hogy kielégítse kalandvágyát, egyúttal pedig az írásos és képes beszámolóival biztosítsa a családja megélhetését. A nagy expedíciója előtt már Európa-szerte tett kerékpáros túrákat, átbiciklizett többek közt Hollandián, Görög- és Törökországon, de Magyarországon is. A fekete kontinensre 1931-ben, 34 éves korában indult Poznanból: Tripoliból tartott dél felé, majd miután elérte a Tű-fokot, visszafele indult és 1936-ban ért vissza Algírba. Közben megjárta Szudánt, Belga Kongót, Ruandát, Délnyugat-Afrikát, Angolát - több mint 40 000 kilométert tett meg és mintegy 10 000 fotót készített. Amikor megadta magát a bicikli, akkor gyalog, lóháton és csónakon folytatta az útját.

A képeken is látszik, hogy nagyon minimális felszereléssel indult útnak. Akkoriban azok az információk is korlátozottan álltak rendelkezésre, hogy milyen betegségek és veszélyes élőlények leselkedhetnek rá. És bár Nowak tudott valamennyire arabul, ahhoz sem kis bátorság kellett, hogy egyedül merészkedjen a bennszülött törzsek közé, amelyek közt akkoriban még emberevők is voltak. Láthatjuk a különféle törzsi díszeket és jelvényeket, a házaikat, ami akkor még nem turistacsalogató látványosság, hanem valódi volt.
Szóval, hol is van hozzá képest Bear Grylls?

Kazimierz Nowak: Kerékpárral a fekete kontinensen át (További infók itt)
Lengyel Intézet
VI., Nagymező u. 15.
Ingyenes!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr802727779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smacika 2011.03.11. 12:40:22

Szerintem ez a faszi ber grilsz nagyapja volt...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.11. 16:14:18

Nagyon durva. Abban az idoben, az erintetlen Afrikat szemlelni, fantasztikus dolgo lehettt, Ma a sok kereszteny misszionarius, a materialis nyugati szemlelet a T-shit-okbe oltozott benszulottek, Kalasnyikovot lobalva, hulla szar az egesz.. Az volt az igazi. Mennyi nyersabnaygot vihetett magavakl a krapek, hogy egy uton 10000 fotot tudott kesziteni>?! Nagyon komoly

najmanna 2011.03.11. 16:51:09

láttam a kiállítást, nagyon érdekes.
süti beállítások módosítása