jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

A perzsa szőnyegen túl

k.im | 2011.03.14. 15:06

Bár múltba tekintő kiállításról van szó, valójában mégis nagyon aktuális az Iparművészeti Múzeum tárlata, annak fényében, hogy milyen forradalmi dolgok zajlanak most a Közel-Keleten. Mindig érdekes látni, hogy ezek az országok hogyan fejlődtek/fejlődnek.
A Perzsa művészet a Qádzsár-korban (1736-1925) pontosan azt az időszakot mutatja be Irán történelméből, amikor megszilárdultak mai földrajzi keretei, és amikor felvette egy modern állam jegyeit - mindezt a kézművességen keresztül

Nem egy hatalmas kiállítás, viszont pont elég informatív egy laikusnak: minden iparágról külön összefoglaló magyarázat található a vitrinek mellett. Kiderül, hogy a perzsák a szőnyegeken kívül olyan más kézműves mestermunkát igénylő, több száz- vagy ezeréves ágazatokban is jeleskedtek, mint a fegyver- és a fémművesség. Az arab világra jellemző aprólékos dekorativitás itt is megmutatkozik, jó pár percet el lehet tölteni a mintákba feledkezve, akár edénydíszekről, akár a Koránok kalligráfiájáról van szó, amik a szöveg értése nélkül is annyira szépek, hogy önálló művészeti alkotásként is megállják a helyüket.
Ráadásul olyan tárgyakat is lehet látni, amiről azt sem gondoltam, hogy léteznek, például a szemfesték cseppentésére külön flakont használtak, és az is kiderül, miért görbül a perzsa tőrök pengéje. A mágikus erővel felvértezett amulettek és pecsétek is nagyon érdekesek voltak, egyből eszembe jutott Jumurdzsák - persze tudom, hogy ez enyhe képzavar, hiszen ő török volt.


A múzeum egyébként rajzpályázatot is hirdetett a témában, óvodástól középiskolás korosztályig, ha esetleg valakinek ilyesmi iránt érdeklődő gyereke van. Május 20-ig lehet beküldeni, részletek itt.

Két korszak határán: Perzsa művészet a Qádzsár-korban (1736-1925)
Iparművészeti Múzeum
IX., Üllői út 33-37.

(Ha Vodafone-os vagy, nézzétek meg a kiállítást  ketten egy jegy áráért kedden! Részletek a Vodafone Kedd oldalán.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr932738582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása