jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Rügyfakasztó bicajozás

k.im | 2011.03.25. 08:30

Mindegy, hogy azért szeretnél elkezdeni biciklizni a városban, hogy vehess egy menő bringát, vagy környezettudatosságból, esetleg egyszerűen csak meguntad a szomorú embereket a BKV-n: ha kezdő bringás vagy, erősen ajánlom, hogy vegyél részt egy bebiciklizésen, mert nagyban megkönnyíti a dolgod a későbbiekben. És hopp, ezen a vasárnapon pont lesz is egy!

Miről is van szó? A Magyar Kerékpárosklub aktivistái időről időre csoportos bebiciklizéseket szerveznek a belvárosban. Megmutatják, milyen útvonalakon érdemes közlekedni, elmagyarázzák a szabályokat, hogy a magad és mások biztonságára is ügyelve legyél képes haladni a forgalomban. Tiszta haszon neked, mert nem csapnak el, és jó az autósoknak, mert nem kell fölöslegesen utálniuk egy újabb csalinkázó bringást, és ha nyögvenyelősen is, de fejlődik a közlekedési kultúránk.
Járdán menni ráadásul nemcsak nem szabad, hanem - tapasztalatból mondom - sokkal rosszabb: a kapualjból, a sarokról váratlanul kilép egy gyalogos, eléd fut egy kisgyerek, beleakadsz egy hosszú pórázba, nem haladsz és így tovább. Szóval aki komolyan veszi a bringázást, az az autóúton úton/úttesten megy, már ott, ahol nincs jó bicikliút.

Hol: találkozó az Arany János utcai metró megállónál.
Mikor: 2011. március 27. 14:00
A program két órás és ingyenes, 5 fős csoportokban mentek.
Facebook-esemény itt.
 

A Bebiciklizés honlapja.
Ha most nem is tudtok elmenni, vagy az eső keresztülhúzza a számításokat, minden hónap második és negyedik vasárnapján ugyanonnan indul a bebiciklizés, délután 2-kor.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr352767725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.03.25. 12:34:04

1. Járdán menni szabad (ha az úttest arra nem alkalmas, mert pl. fordítva egyirányú). De csak kellő körültekintéssel, és max. 10 km/h sebességgel.

2. Autóúton NEM megyünk kerékpárral, mert az tilos. Autópályán sem. (Ha az úttestre gondolsz, azt írd!)

kispestipeti 2011.03.25. 13:36:44

Ha annyira kőbevésetten tiltott (lenne) a járdán való kerékpározás, mint ahogy azt sokan gondolják és vallják, akkor miért jelölnek ki nagy számban kerékpárutakat olyan helyeken, ahol a járdán EGYÜTT lehet csak közlekedni gyalogossal? (pl. a budai rakpart, a Római Part, az Andrássy út Oktogon - Hősök tere szakasza, stb.)
Szerintem túl van lihegve ez a járdán TILOS kerékpározni üzengetés. (még akkor is ha lehet valamilyen furmányosan megfogalmazott paragrafust előcitálni erről a KRESZből) Miért ne lehetne, HA nem zavarjuk vele a gyalogosokat,(jobban, mint egy másik hasonló ott közlekedő) és egyébként más, ésszerű,egyértelműen biztonságos megoldás nem létezik? De inkább marasztaljanak el egy járdán történő kerekezésért, mint hogy kockára tegyem a testi épségemet az alapvetően gépjárművek közlekedésére kialakított úttesteken kerékpározásra alkalmatlan forgalmi helyzetben próbálkozzak minden ottani közlekedővel szemben hátrányos helyzetben a magam szerény módján haladni.
Egyébként a gyalogosok is nagy szeretettel és gondtalanul sétálgatnak az elkülönített kerékpárutakon. Van valahol törvénybe foglalva, hogy ez tilos? Az ilyen esetben néha kihelyezett tiltó tábla a gépi erővel hajtott járművekre vonatkozik.
Ugyanez vonatkozik a túristautakra is. Ahol megfordulhat gyalogos, oda miért ne mehetne kerékpáros is? Fel kellene már nőni és kulturáltan megtanulni egymás mellett élnünk. Nem az a megoldás, hogy tilos ez, tiltva van az. Ésszel, odafigyeléssel kellene viselkednünk egymással, egymásért. Olyan egyszerű lehetne a világ, amiben sokkal jobban érezhetnénk magunkat.

bőrmók 2011.03.25. 13:52:25

Hú ez jó. Több reklámot!

bőrmók 2011.03.25. 13:55:55

@kispestipeti:
"akkor miért jelölnek ki nagy számban kerékpárutakat olyan helyeken, ahol a járdán EGYÜTT lehet csak közlekedni gyalogossal?"

a kerékpárutak ilyenkor jól láthatóan el vannak választva a gyalogos résztől, és elvileg mindenkinek csak a saját részében szabad közlekednie

marguerite.c 2011.03.25. 14:32:40

@Takony_fősámán: elvekről nem vitatkoznék most, de ez a vizális elkülönítés nagyon nincs így, pl a budai rakparton elég hosszan.
fel van festve mindkét jel, de nincs elkülönítve sem fizikailag, sem vizuálisan. szegény turisták utálják is, nem lehet így nyugodtan sétálni, nézelődni fényképezni. veszélyes is. biciklivel is rossz.

OkoskaTo:rp 2011.03.25. 14:53:41

@kispestipeti: A Kresz (legalább egy éve) kifejezetten nevesíti, hogy gyalogosok nem zavarhatják a kijelölt kerékpárút forgalmát. Ehhez képest látta már valaki a Stadionok környékét?

otapi 2011.03.25. 15:43:18

@OkoskaTo:rp: Ha ennyire fontosak a fogalmak, akkor pontosítsunk: az út egyirányú, nem az úttest. Attól hogy az út egyirányú, az úttest még nem lesz alkalmatlan a kerékpározásra. Ergo, járdázni sem szabad.

OkoskaTo:rp 2011.03.25. 16:41:53

@otapi: Adott irányban alkalmatlan a kerékpározásra, mivel hogy tilos behajtani (abban az irányban).

otapi 2011.03.25. 17:04:06

@OkoskaTo:rp: No, most te maszatolsz a fogalmakkal: attól, hogy az útra a kötelező haladási iránnyal szemben tilos behajtani, attól az úttest még nem válik alkalmatlanná.

Még egyszer: akkor szabad járdán bringázni, ha az úttest alkalmatlan rá (pl. fél méteres gödrök vannak rajta vagy összefüggő jégpáncél). Az egyirányúsítás viszont az útra vonatkozik, nem az úttestre. A kreszben az út és úttest két külön fogalom.

cantata profana 2011.03.25. 17:44:16

@kispestipeti:
pontosan az ilyen hozzáállás miatt utálják a bringásoakt a gyalogosok is és az autósok is. Szerinted a bringával mindent szabad, "ha nem zavarja" a másikat. Ilyen szabályokat nem lehet hozni. Lehet, hogy te kulturált bringás vagy és nem zavarod a gyalogosokat, de majd egy másik bringás, aki nem olyan kultúrált majd zavarni fogja (mint nemrég a József krt-on, mögötte jöttek a járdán és elküldtek egy idősebb asszonyt az anyjába, "nem látsz, b.. meg"). Mit szólnál, ha a kerékpárúton rolleresek, görkorisok, autósok, gyalogosok járnának (tömegesen, nem egy két idióta), azzal, "hogy úgy megyek, hogy ne zavarjam a bringásokat".
Vedd észre, hogy ma már a gyalogosok jobban félnek a kerékpártól, mint az autótól. Az autó kiszámitható helyen és irányban közlekedik, a bringás összevissza, ott, ahol éppen úgy gondolja, hogy nem zavar másokat. A kérdés nem az hogy ő mit gondol, hanem az, hogy mások mit gondolnak róla, amint éppen szlalomozik köztük.

kispestipeti 2011.03.25. 19:55:45

@cantata profana:
Bravo! Nagyon megértetted, amit kívántam sugallni. A milyen hozzáállás miatt is utál ki kicsodát? Még egyszer leírom, hogy talán többen értsék: EGYMÁSRA FIGYELVE KELL ÉLNÜNK,közlekednünk, kerékpároznunk, gyalogolnunk, sorba állnunk, stb. És főleg empatikusabban kellene értelmeznünk a blogbeírásokat, ha azt akarjuk, hogy végre eltűnjenek az ilyen nagyon magvas megállapítások, hogy kik kiket is UTÁLNAK. Lám,itt egy példa, hol a fő baj; Mi még nem találkoztunk egyik járdán sem én kerékpáron, te tőlem rettegve, mégis már utálni tudjuk egymást! Legalább is ha gyalogosnak vagy autósnak tartod magad,(mert biztosan feltételezem, hogy semmiképp nem kerékpárosnak)akkor te is utálod a kerékpárosokat. De hát ma kerékpáros vagyok, holnap gyalogos, holnapután pedig autós. Na akkor mit tegyek? Kit is kell nekem utálnom?
Nagyon békésen és szerényen, a saját eddigi jónak vélt példámmal próbáltam elmagyarázni, hogy nem avval van a baj, hogy hol biciklizik valaki, hanem, hogy hogyan teszi azt. Csak hát ezt úgy tűnik nem érti meg mindenki. Egyébként nincs fogalmad mennyi nagyon kiszámíthatatlan gyalogos, kutyasétáltató veszi birtokba a KIZÁRÓLAGOS kerékpárutakat város- és országszerte, okozva evvel balesetveszélyt a SZABÁLYOSAN és VITÁN FELÜL JOGOSAN ott közlekedő kerékpárosoknak. Itt mindenkinek joga lett mindenhez, és ebből fakadóan mindenki elkezdett mindenkit utálni.
Pont békére próbáltam buzdítani, erre te előjöttél evvel a hangnemmel, hogy gyakorlatilag a repülőgép pilótákon kívül mindenkinek utálnia kell(ene) a kerékpáron közlekedőket, mert egyvalaki elütött egy szegény idős nénit a körúton, és hát borzasztó! Mert bizonyosan több kerékpáros üt el gyalogost, mint a "KISZÁMÍTHATÓ" autós!??? Remek!
Kiléptünk a topik alapvetően békés, barátságos alapgondolatából, és akkor jöjjön a fájó valóság;

Én még SOHA nem ütöttem el egyetlen gyalogost sem, míg engem számtalan estben ért és folyamatosan ér olyan veszélyhelyzet, amit gépi meghajtású jármű közlekedése miatt kell rendszeresen elszenvednem. (vagy a gyalázatos állapotú utak miatt, de az egy másik történet)
Voltam vétlen baleset alanya kerékpározás közben, és folyamatosan vívnak velem a kedves, kiszámítható autóvezetők, gyalogosok akkor IS, amikor teljesen szabályosan próbálok közlekedni. (de hát ehhez nem kell kerékpárra szállni, marjuk egymást mindenhol) Ezek után alapvetően nem érdekel ki utál, akkor is ott fogok kerékpározni, ahol nagyobb az esélyem épségben maradni, egyértelműen SEMMILYEN törvényi előírást sem szegek meg, és ahol a lehető legkisebb konfliktust okozva tudok haladni. Eddig néhány kötözködő, ostoba gyalogoson kívül még SENKI arra hivatalból felhatalmazott sem szólt, figyelmeztetett vagy büntetett a kerékpározási szokásaim miatt. Majd ha lesz arra vonatkozó EGYÉRTELMŰ tiltás, hogy gyalogos közelébe sem mehetek kerékpárral,konkrétabban az ÖSSZES JÁRDÁN TILOS kerékpározni, na akkor majd be fogom tartani azt a szabályt is ugyanúgy, mint amikor gyalogosként, autót vezetve is képes vagyok betartani a közlekedés írott és nem utolsó sorban ÍRATLAN (értsd morális, életszerű, udvarias, stb.) szabályait is. Érdekes így közlekedve soha nem ütöttek eddig el, nem volt gépkocsi balesetem sem. Elég régen élek ahhoz, hogy erre akár büszke is lehetek!

otapi 2011.03.26. 00:39:08

Peace emberek! Az elméleti szabálymarcangolás és a blogon egymás szidása egy dolog, de a békés és biztonságos együtt-közlekedés meg egy másik. Ha vasárnap ráértek és nem fog zuhogni az eső, próbáljátok ki a Bebicet!
süti beállítások módosítása