jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Utálom a hideget, imádom a várost

Hettie | 2011.01.19. 11:44

Tél van és hideg, jobb, ha lelépünk, mielőtt beüt a rosszhangulat. Mehetnénk az erdőbe, meg síelni, meg fagyott Balatonon korcsolyázni, de ha valaki annyira városi, mint én, akkor a legjobb amit tehet, hogy egy másik pörgős városba megy, mondjuk olyan országba, ahol a két ünnep között nem áll meg az élet, max január első hetében lassulnak le egy egész picit, de addigra már nem is baj talán, ilyenkor nappal élünk, este eszünk, alszunk.

Edinburgh a hideg élményt megbízhatóan hozza az év 350 napjában, ezért sokkal jobban kell hajtania mint az európai városok többségének, ha érdekes és izgalmas hely akar maradni. Nappal mindenképp ki kell mozdulni, a termosztát 9-kor lekapcsolja a fűtést, és délután 5-ig fagyás van. Az első két nap parkbansétálással, elveszett bőröndből adódó vásárlással és forró kakaó melletti ücsörgéssel telt, este meg kocsmázással: whisky és sör, sör és whisky.

A nem kevert, vagyis single malt whiskykből minden kocsmában lehet kapni, de vannak külön whisky témájú kocsmák, valljuk be, főként a turistáknak, a belvárosban.

The Meadows

Szilveszter napján a Skót Nemzeti Galéria volt soron, hisz ott meleg van és 5-kor zár csak be. Poussin Hét Szentségének második sorozata jó, hogy külön teremben van, kényelmes ülőhelyekkel, mert 20 percig bámultuk folyamatosan a képeket.

Poussin: A Bűnbánat szentsége

A szilveszteri házibuli és az elsejei kötelező 5K futás kiheverése után Glasgowba mentünk, nem titkoltan azzal a céllal is, hogy körbenézzünk a téli vásárban. Vásárolni Edinburgh-ban is lehet, de az üzletek nagyobbak és több is van belőlük Glasgowban. Ha már úgyis arra jártunk, megnéztük a Jamaica utca ékességét, a Sub Clubot. Underground partihely, since 1987, ezzel a leghosszabb ideje működő club az egész világon. Irvine Welsh is szereti.

 I love the Sub Club. I've had some amazing nights there over the years. Whatever genre of music it hosts, it always pulls along a great crowd of party animals who really know their stuff.

—Irvine Welsh, The Daily Record 

Sub Club, Glasgow

A Charles Rennie MacKintosh teaházat kihagytuk és a Glasgow School Of Art épületét is majd akkor nézzük meg, ha elkezdődik a második félév. A botanikus kert meg nem annyira fenséges, mint az edinburgh-i, de oda úgyis csak tavasztól őszig érdemes menni, amikor akár piknikezni is lehet.

Glasgow School of Art, skót szecesszió 

Miután Glasgow-t és az azt követő minikoktélos estét kipihentük, állatkerteztünk. Dombra épült, sokat kell felfelé menni és sok állat a melegben rejtőzött, de oroszlánt, pingvint és vízilovakat láttunk, az utóbbiak épp harcoltak a medencehasználat jogáért. Láttuk az odatévedt albínó mókust is, amit le is fényképeztünk volna, ha tudjuk, hogy ezzel nyerni lehet. A legizgalmasabb azért a Budongo Trail volt, ami egy hatalmas kétszintes csimpánzvilla, persze még nagyobb kerttel. Az itt lakó csimpánzokkal a Skót Zoológiai Társaság által felkért kutatók dolgoznak, egyrészt konzervációs céllal, másrészt a csimpánzok viselkedését tanulmányozzák.

Edinburgh Zoo

Így aludtam én is, mikor hazaértem Budapestre.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr712591185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.19. 15:14:18

"Underground partihely, since 1987, ezzel a leghosszabb ideje működő club az egész világon. Irvine Welsh is szereti." Biztos, hogy 1987-et akartal irni?? Ennel meg Pesten is van regebben nyitva tarto klub :)

Off: Tok jo hamis skot whisky-t lehet kapni Pekingben, ha valakit erdekel :))

lamb79 2011.01.19. 23:29:31

Edinburgh az otthonom, habár egyetemi tanulmányok miatt jelenleg londonban lakom- egészen az olimpia végéig. szerintem Európa legélhetobb városa- a helyi adók nem magasak, jó a levego és a skót az egyik legkedvesebb nép akivel valaha találkoztam.
az egyetlen egy dolog ami hiányzik az az igényes szórakozóhely- habár kiváló kocsmák vannak dogivel. jó bulikért és koncertekért át kell menni Glasgowba de nem bánom igazán. sokkal jobb hely szerintem mint Anglia vagy Írország de talán azért mondom ezt mert kb 6 évet éltem ott :)

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2011.01.20. 20:49:42

@lamb79: igen, Edinburghba nem jön el mindenki, de azért vannak jó helyek, ahol jókat lehet táncolni. A levegő pedig tényleg legendásan jó. Csak kár hogy hideg van :s

lamb79 2011.01.21. 01:18:56

@Hettie:
Kettot mondok: Portico Quartet az Electric Circusban 2009 november és a kis teázó nem messze a Royaltól, ismeros?

Ha igen akkor dobj egy pm-et, ha nem akkor bocsesz :)
süti beállítások módosítása