jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Művészklubtól a pinceszagú kocsmáig – hol mulatunk jövőre?

Bitay Andi | 2010.12.29. 16:39

Az év utolsó hónapjában Budapest már amúgy is nyüzsgő belvárosában új szórakozóhelyek nyíltak. Elindultunk felfedezni őket, hogy megtudjuk, vajon csupán újabb asztalokkal bővült a kínálat vagy ennél többel is.

Az első állomás az Anker Klub volt, amely XXI. századi művházként aposztrofálja magát. Valóban új színfoltot hozott a Deák tér környékén megszokott kulturális életbe, azonban egyeseknek mégis ismerős lehet a hely stílusa, hiszen az októberben bezárt Toldi Kávézó és a Keleti Blokk Alkotóközpont egyesüléséből született. Nem lehet rá azt mondani, hogy ez egy kávézó, vagy egy kocsma, esetleg egy buli helyszín, mert kicsit mindegyik egyszerre.

Noha a megálmodók egy nagy nappalit szerettek volna létrehozni, néhol inkább egy nagy ebédlőre emlékeztet az ikeás fa asztalok és székek látványa. A népszerű romkocsma hangulatot tehát nem a bútorzatban kell keresni, hanem az ipari mennyezet és a sárgás világítás gondoskodik az új bútorok kiegyensúlyozásáról. A hatalmas ablakokkal ellátott tér kialakítása kreatív, és láthatóan pontosan megtervezett. Az Anker nem csak egy szimpla beülős hely, hanem a programokról is gondoskodnak. Amikor ott voltam, éppen a Kafkaz tartotta lemezbemutató koncertjét, ezért hétköznap ellenére nagyon sokan voltak. Szabad asztalt este nyolc után nehéz elcsípni, mert nem vitték túlzásba azok mennyiségét, de legalább nincs zsúfoltság.

Innen a pár perc séta távolságra lévő mókás hangzású Mika Tivadar Mulatóba mentünk tovább. A Kazinczy utcában szinte már méterenként meg lehet melegedni egy-egy kocsmában, ami nem baj, sőt, legalább biztos pontot jelent az éjszakában. A Mika Tivadar épülete 1907 óta áll, de eddig elsikkadt a többi romos ház között, nemrég azonban szépen felújították a homlokzatát is. Amikor beléptem a Mulatóba, szinte elsőre fel sem tudtam fogni a látványt, annyi apró kreatív ötlettel dobták fel a pult környékét.

A mennyezetről lelógó trombiták lámpává alakítása nagyon tetszett, a kristály és üvegdíszes csillárok viszont már kevésbé, kicsit giccses a hatás. Ennek ellenére elegánssá teszi a már sok kocsmából ismert tipikus lomtalanításos bútorokkal berendezett teret. Vagyis nem csak teret, hanem tereket, mert van galéria és alsó szint is, ahol az újabb bárpulttal ellátott koncert- és buliterem található. A sötétkék és arany falak távolságtartó hangulatát jól ellensúlyozza a fapadló és falépcsők sugallta melegség. Annyira friss a hely, hogy a festékszag még érezhető, és talán teljesen nincs is kész, ugyanis a mosdóban három vécéajtóból kettőt nem lehetett becsukni, mert elméretezték őket…

Végül a Corvin Áruház aljában lévő Legalja Presszó elnevezésű kocsma felé vettük az irányt, ami rászolgál a nevére. Ez valóban egy nagybetűs Kocsma, ahova beugrik az ember pár pohár itallal alapozni mielőtt felszalad bulizni a Corvintetőre. Meghitt beszélgetésre nem alkalmas a pár négyzetméteres presszó, főleg a hangos hiphop miatt. Ez még nem is volt olyan kellemetlen, mint a jól érezhető pinceszag. Lehet, hogy én vagyok túl kényes, de a terjengő dohszag szószerint kiűzött, így gyors véget ért az este.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr642544534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakál lamtitkár 2011.01.04. 15:14:24

Mondjuk a Myka Tivadar egy nagy rakás szar. Amikor a múltkor bementünk, azt hittem zárnak, olyan fényárba úszott az egész mulató, aztán kiderült, hogy nekik ez normális. Szerintem meg kurvára nem az! Ha bemegyek egy helyre, pláne amit mulatónak csúfolnak, legalább legyen jótékony félhomály, ha szabad ilyen modorosnak lennem. Nem a rivaldafény bazmeg...!!!! A másik, hogy olyan geci drága, hogy azt nem is értem. Mire föl? Zenés felár? Valami faszom didzsé pengetett, goát (szerencsére hamar abbahagyta) és értelmiségi középkorú urak sutyorogtak a kanapéknál. Ezt tudja 2011-ben Budapest? Én emigrálok most azonnal!!!!!!4

Sakál lamtitkár 2011.01.04. 15:57:53

Az Anker a másik. Mi fasznak kell egy helynek több funkció? Egyet lásson el de azt jól. Bulihelyszín???? Egyszer voltam ott, tele volt hiphoparcokkal, és olyan halkan szólt a zene, hogy szólnom kellett a köröttem állóknak, hogy csituljanak már el. Aztán megcsörrent a telefonom és az teljesen elnyomta a zenét. A másik ami odabaszott, hogy tele volt kispénzű olasz turistákkal, akik egy-egy longdrink felett kornyadoztak, és kábé bárkit megbasztak volna, és sakálrészeg angol legénybúcsúsokkal, akik számát kvótába kéne limitálni.
süti beállítások módosítása