jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Könyvtárba járni szexi!

jokuti | 2011.02.16. 16:00

Főleg, ha az a könyvtár New Yorkban található.

Beiratkozni sem kell a New York-i közkönyvtár virtuális gyűjteményébe, ahol 700 ezer kép digitalizált változata között nézelődhetünk.

Hihetetlen gazdag a választék témában és korban egyaránt. Persze a gyűjtemény legnagyobb részét a városhoz, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő képek adják, de vannak itt 16. századi gyümölcsillusztrációk, brit cianotípiák tengeri algákról, 19. századi sport témájú rajzok, cigisdobozok illusztrációi és még rengeteg izgalmas kortörténeti dokumentum.

Egy benzinkút Bronx-ban (1936.)

 

A fentieken kívül még régi térképek, kéziratok, plakátok, szóval csupa olyan kép, amiben órákig lehet kutatni, folyamatosan váratlan kincsekre bukkanva.

Elefánt (1807.)

Ahogy az egy jó könyvtárhoz illik, a rengeteg kép profin katalogizálva is van. A nézelődést el lehet kezdeni a témakörök alapján is, de akár kulcsszavakra is rá lehet keresni, vagy a hagyományosabbnak számító név- és tárgymutatóban is lehet böngészni.

Futó (1922., cigerattás doboz)

 

Saját kedvencek:

-Staten Island régi fotókon és képeslapokon

-közlekedés NY-ban

-afroamerikaiak a 16. századtól kedzve

És a lista még tetszőleges hosszúságban folytatható, szinte bármelyik útvonalon elindulva újabb és újabb érdekes képek bukannak fel.

Aki pedig a inkább a képzőművészet iránt érdeklődik, folytassa a nézelődést a technikailag még inkább lenyűgöző Google Art Project weboldalán, ahol a világ néhány legmenőbb múzeumából - köztük a New York-i MOMÁ-ból - összegyűjtött több száz festmény tekinthető meg hihetetlen felbontásban. Belezoomolni egy van Gogh festménybe legalább olyan szédítő élmény, mint a keresőóriás online műholdas térképén repkedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr512663323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzetikonyvtar · http://nemzetikonyvtar.blog.hu 2011.02.17. 09:14:31

Ajánljuk a hazai projekteket is: www.kepkonyvtar.hu/
A képkönyvtár gyűjtőköre - az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött képanyagon túl - kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi (vagy képként szolgáltatott) dokumentumokra (pl. kéziratokra).
keptar.oszk.hu/
A Digitális Képarchívum anyaga többféle forrásból származik. Egyrészt feldolgozzuk benne a MEK és az EPA illusztrált kiadványaiban, valamint az OSZK egyéb szerverein levő virtuális kiállításokban található képeknek egy válogatott halmazát, így ezek a képek önállóan is kereshetőkké és hivatkoz­hatókká válnak. Másrészt szeretnénk megnézhetővé tenni a Nemzeti Könyvtárban keletkező hatalmas digitális képanyagnak azt a részét, amely szerzői jogilag már nem védett (többnyire muzeális dokumentumok másolatai) és amelynek nincs saját, nyilvános webes felülete.

jokuti 2011.02.17. 09:23:40

@nemzetikonyvtar: köszi, ezek is jók, feldolgozzuk majd!
süti beállítások módosítása