jöjjenek közelebb, van itt egy csomó látnivaló!

Mire jó az algoritmus

k.im | 2011.03.08. 17:58

Nézzétek meg ezt a képet alaposan, és próbáljatok meg rájönni, mi lehet ez.


Ezek a vésett márványra emlékeztető dolgok nem mások, mint Michael Hansmeyer kartonpapírból készült szobrai. Hansmeyer a zürichi Swiss Federal Institute of Technology építésze és programozója. Ahhoz, hogy ezeket a szobrokat elkészítse, egy egyszerű görög oszlop számítógépes modelljét futtatta át újra és újra egy olyan algoritmuson, ami minden ismétléssel tovább osztja a felületet.
A végeredményként született 3D modelleken 8 és 16 millió közti felület keletkezett, de mivel a 3D nyomtatók csak félmilliót képesek kezelni, Hansmeyernek alternatív megoldást kellett találnia, hogy fizikailag is megvalósíthassa a terveit. Ezért egy oszlopot 2700 szeletre bontott, amiknek a mintázatát lézervágó segítségével vágták ki 1 mm vastag kartonból. Végül ezeket a szeleteket újra egymásra helyezték. Az egész mindössze 1500 dollárba került és 15 óra alatt készült el, ami alatt három lézervágó dolgozott párhuzamosan. Most felsóhajthatnék, mint egy nagymama, hogy "Elképesztő, mire képes ez a mai technika!"

Címkék: érdekesség szobor 3d

A bejegyzés trackback címe:

https://hatutan.blog.hu/api/trackback/id/tr512722443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása